Frosta av frysen

Frosta av frysen


När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det är också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge. Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre då och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön.

Passa gärna på att frosta av din frys under en kall vinterdag,  för då kan du  förvara matvarorna utomhus. Om det däremot är varmt ute kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande duntäcke runt.

Isen bildas av fukt från lägenheten som kommer in varje gång  frysdörren öppnas. Det finns  alltid lite fukt i en lägenhet och det är inget att göra åt. Men tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is.


GÖR SÅ HÄR:

1) Plocka ut allt ur frysen och stäng av den.

2) Ställ upp dörren och fäll om det finns ut den lilla pipen längst ner på frysen så att vatten kan rinna av på denna.

3) Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ofta går det också att ställa en långpanna på golvet.

4) Låt isen i frysen tina i sin egen takt eller ställ in kärl med hett vatten för att påskynda smältning av is i frysen. Använd aldrig kniv eller annat vasst föremål; det kan skada frysen, och du kan bli skyldig att betala.

5) När isen har smält så passa på att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna och kontrollera att de sluter tätt. Diska lådor och löstagbara hyllor, om det behövs. Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.